Affiche24oct17NMassale cyberaanvallen, zoals die op Estland in 2007, nemen toe qua intensiteit en worden alsmaar complexer, getuige de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en de laatste Franse verkiezingscampagne. Dergelijke aanvallen zouden op moderne infrastructuur dezelfde schadelijke gevolgen kunnen hebben als een aanval met conventionele wapens. Tijdens de top van Warschau in juli 2016 verklaarde het Atlantisch Bondgenootschap trouwens dat het cyberspace erkent als operationeel domein waartegen de NAVO zich doeltreffend moet verdedigen zoals ze dat doet te land, ter zee en in de lucht.

Welke zijn de uitdagingen en dreigingen op cybergebied die de internationale gemeenschap het hoofd moet bieden? Wat zijn hierbij de politieke en juridische uitdagingen dan wel de uitdagingen op het gebied van veiligheid? Over welke middelen beschikt België om cyberaanvallen te bestrijden? Welke strategie voor cyberdefensie stelt de NAVO voor en over welke capaciteiten beschikt de organisatie? Dit zijn enkele van de vragen waarop onze gastsprekers een antwoord zullen trachten te geven.

Om dieper in te gaan op dit onderwerp hebben we experten en actoren in het veld op het gebied van cyberveiligheid en -defensie uitgenodigd: de heer Miguel De Bruycker en mevrouw Phédra Clouner (respectievelijk directeur en adjunct-directrice van het Centrum voor Cybersecurity België), de heer Nicolas Arpagian (wetenschappelijk directeur bij het Institut national des hautes études de la sécurité et de la justice in Parijs, directeur strategie Orange cyberdefensie), emeritus prof. dr. Éric David (Université libre de Bruxelles), de heren Jan Kerkhofs en Geert Schoorens (federale magistraten), en de heer Erwin Orye (gedetacheerd bij het Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence in Tallinn). U vindt het volledige programma op onze website www.khid.be

 

Het colloquium zal plaatsvinden op 24 oktober 2017 van 09.00 u. tot 13.30 u. in het conferentiecentrum van de Campus Renaissance (ingang: Hobbemastraat 8, 1000 Brussel). De lezingen worden in het Nederlands, Frans en Engels gehouden, met simultaanvertaling. Parkeren is mogelijk op de esplanade van het Jubelpark, tegenover het Koninklijk Legermuseum.

 

Wij hopen u talrijk te mogen begroeten en verzoeken u uw aanwezigheid te bevestigen via de website www.khid.be Het colloquium wordt gevolgd door een standing lunch. 

 

Inschrijving niet later dan maandag 16 oktober 2017 is vereist om toegang te krijgen tot het kwartier. 

Programma:

08:30                                       : Onthaal

09:00 -13:30                            : Colloquium

13:30 -14:30                            : Standing lunch 

 

invitation enprogramme nl