Veertig jaar na de Iraanse Revolutie, naar aanleiding waarvan ayatollah Khomeini de macht greep in Iran, rijzen nog altijd talrijke vragen rond de Iraanse betrokkenheid in de huidige conflictsituaties in het Midden-Oosten. Op nationaal vlak roept de “republiek van de mollahs” het paradoxale beeld op van een maatschappij waarvan de artistieke scheppingskracht heeft leren leven met een alomtegenwoordige religieuze censuur, waar meer en meer vrouwen een universitair diploma hebben maar het slachtoffer zijn van segregatie, waar de permanent met het internet en de sociale media “verbonden” jongeren cyclisch onderdrukt worden wanneer ze aansturen op hervormingen, enz. Op internationaal vlak verontrust Iran – ondanks zijn politieke isolement en verzwakte economische situatie – meer en meer zijn Arabische en Israëlische rivalen in de regio, aangezien de machtsverhoudingen de afgelopen jaren in zijn voordeel zijn geëvolueerd, onder meer in Irak, Syrië, Libanon en Jemen.

Om een beter inzicht te krijgen in de huidige dynamieken, met als belangrijkste gebeurtenis in internationale context de Amerikaanse terugtrekking uit het kernakkoord met Iran in mei 2018, hebben wij het genoegen prof. dr. Firouzeh Nahavandi (ULB) en prof. dr. Pierre Pahlavi (CFC) te mogen verwelkomen. Zij zullen, elk vanuit hun expertise, de interne maatschappelijke uitdagingen en de geopolitieke regionale invloed van het hedendaagse Iran nader belichten.

De conferentie zal plaatsvinden op donderdag 28 februari 2019 om 17.00 uur in het conferentiecentrum van de Campus Renaissance (ingang: Hobbemastraat 8, 1000 Brussel). De lezing wordt in het Frans gehouden, met simultaanvertaling in het Nederlands en Engels. Parkeren is mogelijk op de esplanade van het Jubelpark, tegenover het Koninklijk Legermuseum. Wij hopen u talrijk te mogen begroeten en verzoeken u uw aanwezigheid te bevestigen via de website van het KHID: www.khid.be.

Inschrijving niet later dan vrijdag 22 februari 2019 is vereist om toegang te krijgen tot het kwartier.

 

 

 

Programma:

16.30 u                               :           Onthaal

17.00 u                               :           Conferentie en vragenperiode

18.30 u - 19.30 u           :           Receptie

 

invitnl