20170119NL2De crisis in Libië werd aanvankelijk opgevat als een internationaal gesteunde humanitaire interventie die uiteindelijk uitmondde in een regimeverandering. De voorbije twee jaar groeide de regio uit tot een van de voornaamste frontlinies van onze tijd en een van de belangrijkste slagvelden van de internationale jihad in de Europese zuidelijke periferie. Wapenproliferatie, criminalisering van de olie-industrie, de basis van de Libische economie, de mensensmokkel en de verspreiding van het terrorisme zijn tal van redenen die aantonen dat de weg naar een gepacificeerd en stabiel Libië nog zeer lang is. De internationale gemeenschap, en de Europese Unie in het bijzonder, besteedt dan ook veel aandacht aan de toekomstige uitdagingen in Libië.

De ondertekening, in december 2015, van het politieke akkoord in Skhirat (Marokko), met de steun van de VN, maakte tot dusver geen einde aan de burgeroorlog die het land verscheurt en aan het veiligheidsvacuüm ontstaan na de val van Khaddafi in 2011. In plaats daarvan escaleerden de verschillende lokale conflicten tot een totale machtsoorlog tussen twee militaire allianties die allebei, om verschillende redenen, weigeren de macht over te dragen aan de regering van nationale eenheid. Wat zijn de vooruitzichten en de toekomstige uitdagingen? Wat moeten we denken van de inspanningen van de internationale gemeenschap, en vooral van het optreden van de Europese partners, om werk te maken van een allesomvattend beleid voor een herstel van de stabiliteit in Libië?

Voor meer inzicht in de historische achtergrond, de huidige situatie en de strategieën om het tij te keren, hebben we twee sprekers uitgenodigd: dr. Carlo Degli Abbati, hoogleraar in de internationale betrekkingen aan de Universiteit van Genua (Italië), en dhr. Peter B.M.J Pijpers, strategisch planner voor Libië bij het directoraat crisisbeheersing en planning van de Europese dienst voor extern optreden (EEAS), Brussel.
De conferentie zal plaatsvinden op donderdag 19 januari 2017 om 17.00 uur in het conferentiecentrum van de Campus Renaissance (ingang: Hobbemastraat 8, 1000 Brussel). De lezingen worden deels in het Engels en deels in het Frans gehouden. Er is geen simultaanvertaling voorzien. Parkeren is mogelijk op de esplanade van het Jubelpark, tegenover het Koninklijk Legermuseum. Wij hopen u talrijk te mogen begroeten en verzoeken u uw aanwezigheid te bevestigen via de website.

Inschrijving niet later dan dinsdag 17 januari 2017 is vereist om toegang te krijgen tot het kwartier.

 

Programma:

  • 16.30 u. : Onthaal
  • 17.00 u. : Conferentie en vragenperiode
  • 18.30 u.-19.30 u. : Receptie