20180118 AIFW NLSinds enkele jaren is kunstmatige intelligentie (KI) niet meer weg te denken. Voor het onderzoek naar KI trokken de internetreuzen GAFAM (acroniem van “Google, Apple, Facebook, Amazon en Microsoft”) onlangs nog kolossale bedragen uit waartegen staten nauwelijks kunnen opboksen. KI is aanwezig in tal van sectoren en vormt de rode draad van een steeds groter aantal toepassingen. In navolging van de economische en financiële sectoren staan defensie en de militaire wereld op het punt om overspoeld te worden door een nieuwe revolutie: kunstmatige intelligentie. Willen we een beter inzicht krijgen in de uitdagingen op militair gebied die de opkomst van KI met zich meebrengt, en in de ermee gepaard gaande transformaties voor defensieorganisaties, is het in de eerste plaats noodzakelijk om deze unieke discipline te karakteriseren aangezien ze veel eigenschappen deelt met andere wetenschappelijke vakgebieden. Eveneens noodzakelijk is het kritisch omgaan met alle informatie omtrent KI, die uitgebreid is en verwarrend kan overkomen. Ook al lijdt het geen twijfel dat KI ingrijpende gevolgen zal hebben zowel voor de ontwikkeling van strategieën als voor de inzet van wapensystemen en legitiem geweld, kan men niet naast de ethische en juridische vragen kijken die haar mogelijkheden en groei in een misschien niet zo verre toekomst zullen oproepen.

In een poging om de uitdagingen van KI in de defensiesector samen te vatten, hebben we het genoegen de heer Tim Sweijs, ‘senior strategist’ bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en coauteur van een succesvol verslag over kunstmatige intelligentie, te mogen verwelkomen. Tim Sweijs zal het publiek zijn analyse van de beloften en de uitdagingen van de toenemende integratie van KI in onze defensiesystemen toelichten.

De conferentie zal plaatsvinden op donderdag 18 januari 2018 om 17.00 uur in het conferentiecentrum van de Campus Renaissance (ingang: Hobbemastraat 8, 1000 Brussel). De lezing wordt in het Engels gehouden, met simultaanvertaling in het Nederlands en het Frans. Parkeren is mogelijk op de esplanade van het Jubelpark, tegenover het Koninklijk Legermuseum. Wij hopen u talrijk te mogen begroeten en verzoeken u uw aanwezigheid te bevestigen via de website van het KHID: www.rhid.be

Inschrijving niet later dan vrijdag 12 januari 2018 is vereist om toegang te krijgen tot het kwartier.

Programma:

  • 16.30 u. : Onthaal
  • 17.00 u. : Conferentie en vragenperiode
  • 18.30 u.-19.30 u. : Receptie