Met de ineenstorting van Irak in 2003 en de ontwrichting van Syrië sinds 2011 is het politieke toneel in het Midden-Oosten getuige geweest van de opkomst van andere regionale actoren die hun invloed in dat gebied proberen te vergroten. Deze nieuwe situatie heeft onder meer de reeds bestaande spanningen tussen Riyad en Teheran zodanig doen toenemen dat dit antagonisme het voornaamste interpretatiekader van de media is geworden om het kluwen rond de “crisis in Qatar” te ontwarren of om de sektarische dimensie van de gewapende conflicten in Irak, in Syrië, in Jemen en elders te verklaren. Hoe dan ook, in de context van een steeds gecompliceerder wordend Midden-Oosten is het meer dan ooit noodzakelijk om meerdere invalshoeken te hanteren en het simplistische argument van de fitna tussen soennitische en sjiitische moslims te ontkrachten.

Om een beter inzicht te krijgen in de verschillende uitdagingen verbonden aan de krachtmeting tussen het “wahabitische koninkrijk” en de “republiek van de mollahs”, hebben we het genoegen Fatiha Dazi-Heni (onderzoekster bij het IRSEM, Parijs) en Adnan Tabatabai (directeur van het CARPO, Bonn) te mogen verwelkomen, die respectievelijk het Saoedische en Iraanse standpunt over de evolutie van deze complexe relatie zullen toelichten.

De conferentie zal plaatsvinden op donderdag 22 maart 2018 om 17.00 uur in het conferentiecentrum van de Campus Renaissance (ingang: Hobbemastraat 8, 1000 Brussel). De lezing wordt in het Engels en het Frans gehouden, met simultaanvertaling in het Nederlands, het Frans en het Engels. Parkeren is mogelijk op de esplanade van het Jubelpark, tegenover het Koninklijk Legermuseum. Wij hopen u talrijk te mogen begroeten en verzoeken u uw aanwezigheid te bevestigen via de website van het KHID: www.rhid.be.

Inschrijving niet later dan vrijdag 16 maart 2018 is vereist om toegang te krijgen tot het kwartier.

 

 

Programma:

16.30 u                               :           Onthaal

17.00 u                               :           Conferentie en vragenperiode

18.30 u - 19.30 u           :           Receptie