De problematiek van de buitenlandse terroristische strijders, ook wel “Syriëstrijders” genoemd, is niet nieuw, ook al dienden nieuwe uitdagingen zich aan toen de oorlog in Syrië en Irak een nog nooit geziene “vierde golf van jihadisme” veroorzaakte. Na de huiveringwekkende oproepen van de Islamitische Staat om buitenlanders aan te trekken, is België de trieste recordhouder qua aantal Syriëstrijders per inwoner op Europese schaal. Bovendien zorgden de grote militaire nederlagen van het zelfverklaarde “kalifaat” in 2017 en het verlies van het grootste deel van zijn grondgebied in het Midden-Oosten ervoor dat de “returnees” en de terroristen van “eigen bodem” de dag van vandaag de nieuwe, grote dreiging vormen voor de veiligheid in onze eigen regio’s.

Voor een beter inzicht in de onderliggende dynamiek van gewelddadige radicalisering en de eventuele maatregelen om dit tegen te gaan, hebben we prof. dr. Michael Jensen uitgenodigd. Hij zal een uiteenzetting geven van zijn recentste bevindingen die gebaseerd zijn op analyses van grootschalige gegevensverzamelingen. Aan de hand van informatie afkomstig van de Global Terrorism Database (GTD) en het project “Profiles of Individual Radicalization in the United States” (PIRUS) zal de gastspreker een empirische beoordeling van de evolutie van de terroristische dreiging in de Verenigde Staten presenteren en een aantal datagestuurde lessen trekken uit de Amerikaanse context die interessant kunnen zijn voor partnerlanden die met gelijkaardige problemen kampen.

De conferentie zal plaatsvinden op donderdag 17 mei 2018 om 17.00 uur in het conferentiecentrum van de Campus Renaissance (ingang: Hobbemastraat 8, 1000 Brussel). De lezing wordt in het Engels gehouden, met simultaanvertaling in het Frans en het Nederlands. Parkeren is mogelijk op de esplanade van het Jubelpark, tegenover het Koninklijk Legermuseum. Wij hopen u talrijk te mogen begroeten en verzoeken u uw aanwezigheid te bevestigen via de website van het KHID: www.khid.be.

Inschrijving niet later dan maandag 14 mei 2018 is vereist om toegang te krijgen tot het kwartier.

 

 

Programma:

16.30 u                               :           Onthaal

17.00 u                               :           Conferentie en vragenperiode

18.30 u - 19.30 u           :           Receptie