In mei 2013 organiseerde het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie een colloquium over Turkije. De belangrijkste vraag die Europa toen nog bezighield omtrent dat land was of een Turks lidmaatschap van de EU geoorloofd was.

Toevallig braken later diezelfde maand echter de eerste grote, interne protesten los tegen het beleid van president Recep Tayyip Erdoğan en sindsdien kende het land drastische hervormingen onder zijn impuls. De lekenstaat werd grotendeels uitgehold, ten voordele van een islamiseringspolitiek en vandaag zitten in geen enkel land ter wereld zo veel journalisten achter de tralies omwille van hun beroep als precies in Turkije.

De Europese perceptie van de gevoerde politiek in dat land is ondertussen sterk veranderd en de vraag naar de wenselijkheid van een Turks EU-lidmaatschap verschoof helemaal naar het achterplan.

In 2015 sloot de EU een betwiste overeenkomst af met het land in verband met de vluchtelingenproblematiek en in 2016 vonden in Turkije een staatsgreep en enkele zware terroristische aanslagen plaats, met verregaande reacties als gevolg. Via een grondwetswijziging in 2017 kwam een presidentieel regime tot stand dat veel meer macht toekent aan het staatshoofd, onder meer ten nadele van de strijdkrachten. Op geopolitiek vlak voert het land een eigengereid beleid, met als gevolg wisselende allianties en een algemene verzuring van de betrekkingen met de EU en haar lidstaten. Intussen blijft het land wel een NAVO-bondgenoot.

Welke zijn de oorzaken van de huidige politieke en veiligheidssituatie in Turkije? Wat is de rol van de Turkse strijdkrachten en welke invloed heeft Turkije op de huidige conflicten in het Midden-Oosten? Welke is de wisselwerking met de Europese en niet-Europese partners in dit verhaal? Om deze problematiek te analyseren hebben we als gastspreker professor dr. Dries Lesage van de Universiteit Gent uitgenodigd.

De conferentie zal plaatsvinden op dinsdag 11 december 2018 om 17.00 uur in het conferentiecentrum van de Campus Renaissance (ingang: Hobbemastraat 8, 1000 Brussel). De lezing wordt in het Nederlands gehouden, met simultaanvertaling in het Frans en Engels. Parkeren is mogelijk op de esplanade van het Jubelpark, tegenover het Koninklijk Legermuseum. Wij hopen u talrijk te mogen begroeten en verzoeken u uw aanwezigheid te bevestigen via de website van het KHID: www.khid.be.

 

Inschrijving niet later dan vrijdag 7 december 2018 is vereist om toegang te krijgen tot het kwartier.

 

 

Programma:

16.30 u                               :           Onthaal

17.00 u                               :           Conferentie en vragenperiode

18.30 u - 19.30 u           :           Receptie

 

invitnl