Sociale bots – geautomatiseerde programma’s die gebruik maken van sociale media en het menselijk gedrag beïnvloeden – komen in toenemende mate voor en zijn een verontrustend fenomeen in het tijdperk van internet, waardoor er nood is aan steeds strengere cyberveiligheidsmaatregelen. Bots zijn alomtegenwoordig in de sociale media en hun toepassingsmogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt, zoals het manipuleren van de publieke opinie en het verspreiden van spams op sociale media. Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 staan bots volop in de belangstelling van de trans-Atlantische media, hoewel iedereen het erover eens is dat het grote publiek niet echt weet wat bots juist zijn. Tijdens de Franse presidentsverkiezingen en de Duitse federale verkiezingen voor de Bondsdag in 2017 was er eveneens sprake van bots, maar ze hadden niet hetzelfde effect op het verloop van die verkiezingen dan in Amerika. Last but not least, sommige landen, in het bijzonder Rusland, zetten al jaren bots in bij cyberoorlogvoering.

Het doel van deze conferentie is het toelichten van hoe bots aangewend worden op sociale media en hoe ze politieke debatten kunnen beïnvloeden. Dr. Gillian Bolsover, van de universiteit van Leeds, zal de strategieën vergelijken van zowel individuen en organisaties die zich achter deze geautomatiseerde programma’s verbergen. Zij zal ook meer uitleg verschaffen over de soorten bots en hun impact op de wereldpolitiek.

De conferentie zal plaatsvinden op dinsdag 26 maart 2019 om 17.00 uur in het conferentiecentrum van de Campus Renaissance (ingang: Hobbemastraat 8, 1000 Brussel). De lezing wordt in het Engels gehouden, met simultaanvertaling in het Nederlands en Frans. Parkeren is mogelijk op de esplanade van het Jubelpark, tegenover het Koninklijk Legermuseum. Wij hopen u talrijk te mogen begroeten en verzoeken u uw aanwezigheid te bevestigen via de website van het KHID: www.khid.be.

 

Inschrijving niet later dan woensdag 20 maart 2019 is vereist om toegang te krijgen tot het kwartier.

 

 

 

Programma:

16.30 u                               :           Onthaal

17.00 u                               :           Conferentie en vragenperiode

18.30 u - 19.30 u           :           Receptie

 

invitnl