De debatten over de evolutie van jihadistische terroristische groepen zoals Al Qaida of Daesh hebben vaak een “metastase”-afbeelding opgeroepen, nadat belangrijke militaire keerpunten deze organisaties hebben gedwongen zich elders te verplaatsen en aan te passen. In de recente “post-Kalifaat” context wordt de Sahel steeds meer als de volgende schuilplaats voor jihadistische elementen aangegeven. Mali is geleidelijk aan het middelpunt geworden van deze ermee gepaard gaande instabiliteit. Meer dan zes jaar na de lancering van de Franse “Operatie Serval” hebben de toeneming van het aantal gewelddadige niet-statelijke actoren en de vermenigvuldiging van buitenlandse initiatieven (MINUSMA, EUTM, FC-G5S, etc.) het moeilijk gemaakt om het veiligheidslandschap te decoderen. Hoe evolueert de situatie en zijn de militaire acties gepast en doeltreffend?

Om de huidige dynamiek in dit uitbereide en complexe deel van Afrika beter te begrijpen, hebben wij het genoegen om Prof Dr Djallil Lounnas en GenMaj Jean-Paul Deconinck te mogen verwelkomen. Ze zullen respectievelijk de veiligheidssituatie op regionaal niveau en de militair-operationele situatie in Mali analyseren.

De conferentie zal plaatsvinden op donderdag 16 mei 2019 om 17.00 uur in het conferentiecentrum van de Campus Renaissance (ingang: Hobbemastraat 8, 1000 Brussel). De lezing wordt in het Frans gehouden, met simultaanvertaling in het Nederlands en Engels. Parkeren is mogelijk op de esplanade van het Jubelpark, tegenover het Koninklijk Legermuseum. Wij hopen u talrijk te mogen begroeten en verzoeken u uw aanwezigheid te bevestigen via de website van het KHID: www.khid.be.

Inschrijving niet later dan dinsdag 14 mei 2019 is vereist om toegang te krijgen tot het kwartier.

Programma:

16.30 u. : Onthaal

17.00 u. : Conferentie en vragenperiode

18.30 u.-19.30 u. : Receptie