Dat de klimaatverandering ook een invloed heeft op de internationale veiligheid is geen hypothetisch scenario voor een verre toekomst. In het laatste rapport Worldwide Threat Assessment of the US Intelligence Community (januari 2019) werden reeds voor dit jaar bedreigingen aangekondigd voor de internationale veiligheid als gevolg van het veranderende klimaat. Dat is onder meer opmerkelijk omdat het rapport werd geschreven ten behoeve van de Amerikaanse Senaat, waarin – zoals bekend – heel wat klimaatsceptici zetelen.

In deze tekst wordt gewezen op de schade die extreme weersfenomenen kunnen aanrichten in stedelijke kustgebieden van Zuid-Azië en het westelijke halfrond. Landen met zwakke politieke structuren zouden ook extra kwetsbaar zijn voor hittegolven, droogte en overstromingen, met voedsel- en waterschaarste tot mogelijk gevolg, evenals verhoogde risico’s van sociale onrust, nieuwe migratiestromen en spanningen tussen landen als Egypte, Ethiopië, Irak en Jordanië. Het smelten van het ijs op de Noordpool zou dan weer kunnen leiden tot een strijd voor nieuwe zeeroutes tussen landen als Rusland en China.

In vele studies en verklaringen (o.a. van de EU en de VN) wordt klimaatverandering gezien als een “threat multiplier”, die reeds bestaande dreigingen en veiligheidsuitdagingen vergroot of versterkt, waardoor de graad van instabiliteit van bepaalde staten of regio’s verhoogd wordt.

Professor Michael Brzoska van de Universiteit van Hamburg is een internationale autoriteit met betrekking tot deze problematiek. Hij zal verder uitweiden over zowel de actuele als de toekomstige invloeden van de klimaatverandering op de internationale veiligheid.

De conferentie zal plaatsvinden op donderdag 13 juni 2019 om 17 uur in het conferentiecentrum van de Campus Renaissance (ingang: Hobbemastraat 8, 1000 Brussel). De lezing wordt in het Engels gehouden, met simultaanvertaling in het Nederlands en Frans. Parkeren is mogelijk op de esplanade van het Jubelpark, tegenover het Koninklijk Legermuseum. Wij hopen u talrijk te mogen begroeten en verzoeken u uw aanwezigheid te bevestigen via de website van het KHID: www.khid.be.

Inschrijving niet later dan vrijdag 7 juni 2019 is vereist om toegang te krijgen tot het kwartier.

Programma:

16 u 30 :  Onthaal

17 u 00 : Conferentie en vragenperiode

18 u 30 - 19 u 30 : Receptie

Uitnodiging