|
Het Europees Defensieagentschap werd in 2004 opgericht als katalysator van de inspanning om de Europese defensiecapaciteiten voor crisisbeheersing op te zetten. Om de samenhang en niet de fragmentering te verhogen werden er vier functies aan het Agentschap toegewezen: ontwikkeling van de capaciteiten van Defensie, samenwerking in wapensystemen, industrie & defensiemarkt en ten slotte Onderzoek & Technologie.
In die optiek heeft het Agentschap mechanismen opgezet om het onderzoek in samenwerkingsverband te stimuleren. Dit onderzoek is gericht op de toekomstige capaciteiten van de Europese legers. De industrie is de belangrijkste motor van dit onderzoek. Door deze mechanismen staat het Europese onderzoek in samenwerkingsverband open voor de industrie, de academische wereld en de gouvernementele organisaties. Wat België betreft, ontbreekt er een geactualiseerde wettelijke basis om deze opening te verwezenlijken. Het KHID onderhandelt thans met de gewesten over deze actualisering. Het EDA heeft twee procedés opgezet voor het gemeenschappelijk voeren van samenwerkingsprojecten: de projecten van het type "top-down", de zogenaamde projecten van categorie A (Cat A) en de projecten van het type "bottom-up", de projecten van categorie B (Cat B). De projecten van categorie B worden gegenereerd binnen de groepen van experts (CapTech). De projecten van Cat B, een rechtstreekse erfenis van de WEAG (Western European Armaments Group), worden beheerst door de volgende principes:
In België zijn de projecten van Cat B waaraan wordt deelgenomen ofwel projecten die zijn ingeschreven op het onderzoeksprogramma van Defensie, wanneer een pool van Defensie deelneemt (dus na selectie als gevolg van de oproep tot WTOD-projecten), ofwel worden ze door de industrie gefinancierd.
![]() 50% van de EDA-projecten waar België aan deelneemt, worden gevoerd door de polen van Defensie binnen het kader van het wetenschappelijk en technologisch onderzoeksprogramma van Defensie.
Wat de industrie betreft, steunt momenteel alleen het Waals Gewest zijn industrie door geïnteresseerde firma’s te financieren voor bepaalde projecten. Een gedeelte van die projecten worden uitgevoerd in samenwerking met Defensie en/of de universiteiten.
De projecten van categorie A, Joint Investment Programmes – JIP, worden gegenereerd op het niveau van de Directie R&T van het Agentschap op basis van de prioriteiten die worden vastgelegd door de lidstaten die elk project financieren.
Ze vormen een bron van externe financiering en worden door de volgende principes beheerst:
Het KHID bezorgt het EDA de lijst van de Belgische organisaties die de toelating hebben om aan de oproep deel te nemen. Thans hebben enkel de polen van Defensie de toelating om deel te nemen, omdat alleen Defensie aan de financiering van de JIP deelneemt.
Er werden onderhandelingen opgestart om de Gewesten te betrekken bij de Belgische medefinanciering van de JIP.
Thans lopen er twee JIP’s:
|
