Esmeralda Berghen wordt geboren te Leuven op 22 oktober 1975. Na het beëindigen van haar middelbare studies aan het Koninklijk Atheneum te Aarschot gaat ze marketing studeren, waarna ze een aantal jaren werkt in de privésector in het domein van de marketing en sales.
 
In 2006 start ze haar militaire loopbaan aan de Koninklijke Militaire School, bij de 146ste promotie Sociale en Militaire Wetenschappen, waar ze in 2011 afstudeert. Na haar opleiding aan de CIS-school te Peutie wordt ze ingedeeld bij de 6de Groep Communicatie en Informatiesystemen (6 Gp CIS) te Peutie als pelotonscommandant van een module CIS. Een jaar later wordt ze daar tweede commandant van de compagnie en nog een jaar later HR-officier (S1).
 
Eind 2016 kiest ze voor een functie bij het KHID als directeur Coordination Events bij het Departement Producties, Publieke Relaties en Steun, waarmee ze terugkeert naar de wereld van de marketing.
 
Esmeralda Berghen spreekt Nederlands, Engels en Frans, en heeft een basiskennis van het Duits. Haar vrije tijd brengt ze meestal door in het gezelschap van haar Shiba Inu (Japans hondenras), achter de lens van haar fototoestel of op haar yogamat.