Kolonel stafbrevethouder Patrick Eecloo is directeur van het Studiecentrum voor Veiligheid en Defensie (SCVD) van het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID) sinds 10 juli 2015. Hij is officier van de pantsertroepen en alumnus van het Geneva Centre for Security Policy (GCSP), en studeerde af als licentiaat in de sociale en militaire wetenschappen aan de Koninklijke Militaire School (KMS), 122ste promotie Alle Wapens (1986).

In 1987 startte hij zijn loopbaan in Soest, in het toenmalige West-Duitsland, in het 4de Regiment Lansiers waar hij achtereenvolgens de functies uitoefende van pelotonscommandant op Leopard-tank, commandant van het verkennerspeloton, tweede commandant van het Bravo-eskadron en stafofficier Inlichtingen. In 1992 verliet hij het 4de Regiment Lansiers om stafofficier G3 Training en Evaluatie te worden op het hoofdkwartier van het 1ste Belgische Korps in Keulen. Na 10 jaar dienst in Duitsland werd hij stafofficier Human Resources op het hoofdkwartier van de staf Landmacht in Brussel, waar hij verantwoordelijk was voor de herziening van het loopbaanconcept voor onderofficieren (1998-1999).

In juni 1999 werd hij voor twee jaar aangesteld als uitwisselingsofficier in de 3rd United States Infantry Division in Fort Stewart (VS, Georgia) waar hij de functie van adjunct-stafofficier Operaties vervulde en belast was met de brigade verkennings- en veiligheidsoperaties op de staf van de 2nd United States Armored Brigade Combat Team. Zijn eenheid werd aangeduid om deel uit te maken van de NATO Stabilization Force (SFOR) in Bosnië en Herzegovina, waar hij stafofficier Operaties (G3 Ops) was op het hoofdkwartier van de Multi-National Division North (Tuzla, 2001).

Op 1 juni 2001 werd hij aide de camp van de opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in Europa (SACEUR), generaal Joseph W. Ralston (VS), en later van diens opvolger, generaal James L. Jones (VS), op het hoofdkwartier van de geallieerde mogendheden in Europa (SHAPE).

Na de hogere stafopleiding aan het Belgische Defensiecollege en de International Training Course aan het Geneva Centre for Security Policy heeft hij verschillende functies waargenomen op het stafdepartement Strategie (ACOS Strat) van de Belgische Defensiestaf: militair assistent van de onderstafchef Strategie (2005-2006), beleidsadviseur Defensie (2007-2008) en manager Defensiecapaciteiten, als hoofd van de Enabling Capabilities and International Logistics (2008-2010).

Kolonel stafbrevethouder Patrick Eecloo was tweemaal werkzaam voor de Verenigde Naties. Eerst als United Nations Peacekeeping Affairs Officer belast met de VN-operaties in Ivoorkust, Liberia, Sierra Leone, de Westelijke Sahara en de Democratische Republiek Congo, bij de Current Military Operations Service van het Department of Peacekeeping Operations (DPKO) op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties (New York 2006-2007), nadien als adjunct-militair adviseur van de Belgische ambassadeur bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Verenigde Naties (New York 2010-2011).

Alvorens directeur van het SCVD te worden was hij hoofd van de leerstoel Wereldpolitiek in de KMS. In die hoedanigheid coördineerde hij de cursussen internationale relaties, internationale veiligheid, internationale organisaties, strategische en geopolitieke studies voor de bachelor- en mastercursussen, en was hij verantwoordelijk voor de voortgezette vorming voor officieren aan het Defensiecollege (2011-2015).
 
 
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.